Gå til hovedindhold

Enhedslisten vil straffe virksomheder, som ikke tager lærlinge


Enhedslisten fremlægger i dag en plan for at hjælpe de 12.000 unge, der lige nu mangler en praktikplads. Målet er at belønne de arbejdsgivere, der opretter lærerpladser og straffe de arbejdsgivere, der ikke tager ansvar. Udspillet blev præsenteret under et besøg på Frederiksbergs Tekniske Skole i dag.

Politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, siger:

- Det er jo helt uacceptabelt at 12.000 unge stadig mangler en praktikplads. Alle ved, at Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Alligevel har vi tusindvis af dygtige og motiverede unge, der ikke kan gennemføre deres uddannelse som tømrer eller murer, fordi de ikke kan få en praktikplads.

- Det er på tide, at arbejdsgiverne kommer på banen. Uden praktikpladser kommer vi til at mangle faglærte arbejdere i fremtiden, og det vil også gå ud over virksomhederne. Derfor er der behov for, at vi belønner de arbejdsgivere, der tager deres andel af lærlinge, og lader dem, der løber fra ansvaret, betale en bod.

- Det er især de store virksomheder, der ikke tager lærlinge nok. Det er helt uacceptabelt, at den lille mester tager ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft, mens det store byggefirma løber fra regningen.

Enhedslisten foreslår konkret:

Højere uddannelsesbidrag:

- Genforhandling af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), så virksomheder, der ikke tager lærlinge, bidrager mere, end de virksomheder, der tager lærlinge.

Forpligtende sociale klausuler

- At indføre forpligtende sociale klausuler i kommuner, regioner og stat, så der bliver oprettet lærepladser ved alle udbudte offentlige opgaver, hvor det er fagligt meningsgivende.

Baggrund og fakta

- Ifølge Undervisningsministeriets tal er der 12.050 elever på erhvervsuddannelserne, der p.t. mangler en praktikplads. Dette inkluderer 7.300 i skolepraktik, og 3500 elever uden praktikplads, der endnu ikke har afsluttet deres grundforløb. Der er ca. 1200 elever, der er gået fuldstændigt i stå i deres uddannelse pga. mangel på praktikplads.
- Det er især store virksomheder, der ikke opretter praktikpladser. En opgørelse fra AE-rådet d. 7. maj i år, viser, at mindre virksomheder med højst 50 ansatte tager 6 lærlinge pr. 100 faglærte medarbejdere, mens store virksomheder med flere end 50 ansatte kun tager 4 lærlinge pr. 100 faglærte.

Kilder:

o AE-rådet 7/5-1015: Store virksomheder tager ikke nok ansvar for fremtidens faglærte
o UVM:  Seneste praktikpladsstatistik, april 2015: 

Torsdag, 11. juni 2015 - 14:46

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]edslisten.dk

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]