Gå til hovedindhold

Markant støtte til dansk forbud mod hormonforstyrrende stoffer

En ny meningsmåling viser, at 89,2 pct. af danskerne er helt eller overvejende enige i, at Danmark ikke bør afvente fælles EU-regler, men selv forbyde hormonforstyrrende stoffer.

I undersøgelsen, som er udført af Gallup for Enhedslisten, erklærede 65,1 pct. sig »enig«, mens 24,1 pct. erklærede sig overvejende enig«.

Miljøordfører Per Clausen siger:

- Det er et udtryk for, at danskerne ønsker en effektiv beskyttelse mod farlige hormonforstyrrende stoffer, og det ønske bør politikerne indfri.

- Det er naturligvis mere effektivt med et internationalt forbud i f.eks. EU, men desværre viser erfaringerne, at EU ofte reagerer meget langsomt på truslerne fra farlige stoffer. Det skyldes, at kemikalieindustrien består af store multinationale firmaer, som ofte er i stand til at presse EU til at undlade at gribe ind. Derfor vil det ofte være nødvendigt med et dansk forbud, mens vi arbejder for et forbud i EU.

- Selv om de samme multinationale selskaber også agerer i Danmark, er det flere gange lykkedes for Enhedslisten at sikre et flertal for et dansk forbud. Desværre ser det ud til, at dette bliver sværere i fremtiden, fordi DF nu har ændret linje og i disse sager vil overlade alle beslutninger til EU. Det har blandt andet betydet, at DF ikke har villet støtte en beretning, hvor der peges på et nationalt forbud mod fire farlige ftalater, hvis regeringen ikke kommer igennem med et forbud på EU-plan.

- Jeg ved ikke, hvorfor DF på dette område mener, at EU skal have al magt. Det tyder desværre på, at DF i dette tilfælde lægger større vægt på multinationale selskabers interesser, end på det store flertals ønske om at blive beskyttet mod farlige hormonforstyrrende stoffer. Jeg synes, DF skylder en forklaring.

Tirsdag, 12. maj 2015 - 9:14

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]