Gå til hovedindhold

Nyt udspil: 25.000 job til udsatte ledige

Enhedslisten har netop lanceret sit arbejdsmarkedsudspillet "Plads til alle" med fem konkrete forslag til et mere rummeligt arbejdsmarked.

Enhedslistens forslag skal sikre bedre forhold for mennesker med nedsat arbejdsevne og for ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere. Ifølge beregninger vil udspillet skabe 25.000 job over de næste tre år.

Arbejdsmarkedet mangler plads

Siden krisen slog igennem i 2008, er arbejdsmarkedet blevet stadigt mindre rummeligt. Arbejdsgiverne er blevet mere krævende og tilbøjelige til at importere arbejdskraft fra andre EU-lande i stedet for at give nogle af de mange lokale arbejdsløse en chance, herunder mennesker der ikke kan yde 100 procent.

Derfor er der brug for, at samfundet tager ansvar og stiller krav til arbejdsgiverne.

- Problemet er, at arbejdsmarkedet ikke står til rådighed for mennesker, der ikke kan yde 100 procent. Der er brug for politiske initiativer, som med både pisk og gulerod ansporer offentlige og private arbejdsgivere til at åbne døren for mennesker med nedsat arbejdsevne, siger socialordfører Finn Sørensen.

Fem forslag til at skabe plads til alle

Enhedslistens arbejdsmarkedsudspil indeholder fem konkrete punkter, der skal skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Et af forslagenes er oprettelsen af en offentlig flexjob-virksomhed efter svensk forbillede.

Sverige har gennem mange år haft den statslige socialøkonomiske virksomhed Samhall, hvor mere end 21.000 medarbejdere med nedsat arbejdsevne tilbyder tjenester lige fra rengøring og ejendomsvedligeholdelse til logistik og produktion på normale markedsvilkår. Enhedslisten foreslår, at man opretter er lignende virksomhed i Danmark.

Foruden dette forslag indeholder udspillet initiativer såsom en isbryder-ordning for udsatte ledige, en solidarisk udligningsordning for flexjob, styrkelse af de social-økonomiske virksomheder samt flere sociale klausuler ved offentlige kontrakter.

Forslaget er stort set udgiftsneutralt, og dets samlede effekt vil øge statens indtægter i form af sparede udgifter og øgede skatteindtægter.

Læs udspillet "Plads til alle" her.

BilagStørrelse
PDF icon enhedslisten-plads_til_alle.pdf465.04 KB

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]