Gå til hovedindhold

Behov for tilsyn med PETs operative indsats

Redegørelsen om Politiets og PETs indsats under terrorangrebet 14. februar i København viser flere tilfælde, hvor PETs indsats har været for ringe. Der er brug for bedre tilsyn.

Enhedslisten frygter, at PET sover i timen, fordi kontrollen med efterretningstjenesten er utilstrækkelig. Der er især brug for, at der også bliver ført tilsyn med den operative indsats hos PET, hvilket ikke er tilfældet i dag, mener retsordfører Pernille Skipper.

- Efter første gennemgang af rapporten kan vi se flere fejl, der tyder på, at PET simpelthen ikke har taget terrortruslen alvorligt nok. PET øgede ikke generelt bevogtningen af jødiske institutioner efter angrebene i Paris. Der var ikke et forhøjet beredskab omkring Krudttønden, selvom arrangementet kun var fem uger efter angrebene i Paris, og bevogtningen fandt kun sted inde i lokalerne, ikke på gaden, siger hun.

- Efter angrebet på Krudttønden gik der mellem fire og seks timer, før de såkaldt sekundære mål fik beskyttelse. Dvs. både de religiøse institutioner og flere ambassader stod ubevogtet. Og så har PETs ledelse øjensynligt direkte misinformeret regeringen om bevogtningen af den jødiske synagoge, hvilket simpelthen er utilgiveligt.

Ikke velset at kritisere PET

Retsordfører påpeger, at kritik af PET ikke får megen rum i dansk politik. 

- Jeg er bange for, at PET simpelthen har ligget på den lade side, fordi deres operative indsats ikke kontrolleres af et uafhængigt tilsyn, og fordi man fra politisk hold ingen chance har for at se kritisk på indsatsen. Der er begået mange og alvorlige fejl i forbindelse med terrorhandlingerne i februar, og det viser efter min mening, at PET ikke har taget truslen alvorligt nok, ikke har opdateret bevogtning eller interne processer efter det aktuelle trusselsbillede, siger hun. 

- Det nye tilsyn er utilstrækkeligt, fordi det kun kontrollerer PETs behandling af personoplysninger, hvor der også er fundet fejl i mange sager. Enhedslisten har gentagne gange påpeget, at tilsynet også skal gælde fx tvangsindgreb så som aflytninger og den operative indsats. Med god grund, viser det sig nu.

Villige til at gå uden om regeringen

Enhedslisten vil gå langt for at finde flertal i Folketinget for øget kontrol med PET.

- Alle myndigheder skal kontrolleres i et retssamfund, og det er særligt relevant, når man har så mange beføjelser og så ekstremt vigtige opgaver, som PET har. Vi håber meget på, at der kan findes et flertal til at udvide kontrollen, når nu man kan se, hvor galt det står til. Og det er vi selvfølgelig også villige til at finde uden om regeringen, hvis det er nødvendigt, siger Pernille Skipper.

Den nye PET-lov fra 2013 indførte et tilsyn med PET’s behandling af personoplysninger, men der føres ikke tilsyn med de tvangsindgreb, der foretages til over for borgere, eller med PETs operative indsats. Af tilsynets første redegørelse fremgår det, at der er fundet flere fejl ifm. PETs behandling af personoplysninger, fx havde to ud af 17 borgerhenvendelser om ulovlig registrering hold i virkeligheden.

Torsdag, 7. maj 2015 - 15:31

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]